Att slakta en mus…det gör vår katt dagligen ibland flera gånger om. Men däremot kör han inte CW! Men jag tänkte om katten kan slakta en mus, får jag också lov att göra det.

Jag sökte ett sätt att koppla mina morse nycklar till datorn. På så sätt kan jag träna min telegrafi färdigheter mot olika program. Finns ju en hel uppsjö att hitta på nätet för detta ändamål. (några länkar längre ner.) Kravet var också att anslutningen till den här mojängen skulle ha USB, ska vara lätt att ansluta till din dator.

Började med att slakta själva musen. Ganska enkelt, ta bort kåpan rollhjul osv. tills man bara har kretskortet + sladden kvar.

Sedan använder man tryck kontakter till vänster och höger mus knapparna. På undersidan letade jag först upp jorden på bägge sidorna. Där lödde jag fast 2 svarta trådar.

Höger på undersidan lödde jag 2 vita trådar samt på vänstersida 2 röda trådar.

Jag använde 2 olika stereo pluggar (=hona). Den ena är en 6,3 mm variant och den andra en 3,5 mm. Detta för att inte behöva använda adaptrar. Parallell kopplade funkar det fint, men man kan bara ha en morse nyckel ansluten samtidigt har jag märkt.

Använder man en sk. paddel, Bencher eller något liknande ska man tänka på:

  •  Höger paddel = streck/da/lång tecken ska sitta på spetsen.
  • Vänster paddel = punkt/dit/kort tecken ska anslutas till ringen.
  • Färg koder  = Höger – vitt och vänster – röd + jorden ska vara en svart tråd.    Jorden kan också vara gul. (Källa = AD6DM)
  • Detta är när man är högerhand blir ju omvänd för vänsterhand.

Resten är ganska enkelt:

Kontrollerade om allt fungerar som den ska. Dvs. ”dit och da” med en paddel + en vanligt telegrafi nyckel ska fungera också.

Jag hittade en låda i min junkbox som passade ganska bra. En ELFA aluminium variant. (L=11 x B=6 x H=3  cm) Borrade några håll i locket till ”röda mus lampan” monterade 3,5 + 6,3 mm hona kontakter. Såg till att musens USB svans kom ut på andra sidan 🙂

Här nere några bilder innan jag stängde locket för gott… Smält lim är din vän för att sätta fast allt!

Dags att testa:

Som jag skrev i början, finns en uppsjö av olika program som man kan använda sig av för tränings ändamål. Några som jag tycker är användbart. Klicka på länkarna så öppnas en bild:

  • CW Communicator: Ett program som man kan båda träna sin sändning + köra QSO till varan via nätet. Utan att gå in på alla finesser som finns bara några bilder till inställningar när man kopplar in en paddel eller vanlig telegrafinyckel. När man kör ska du med din vanliga mus sätta muspekaren i rutan längst upp till vänster av programmet.
  • Morse Keyer V5.2: Programmet har möjlighet till olika sorters telegrafinycklar. Iambic paddel kan man välja A eller B mode. Jag använder programmet oftast med CW Decoder Logic eller CwGet.

    Färdiga resultatet!
Bilden som jag använde…AD0WE, jo mannen bakom MorseCode Ninja!

Related Posts