Jo det kan man göra, även i SSB upptäckte jag i söndags…

Eftersom jag jagar lite POTA stationer hittade jag i klustret 2 stationer i Australien som var QRV.

Först var det VK4AC/John, som jag lyckades köra på 14,332 kHz. Gick dock inte super lätt men ett QSO är ett QSO eller hur?

5 kHz högre var VK3BIX/Simon igång. Simon är född och uppvuxen i Australien, men bor i Vancouver – Kanada och har anropssignalen VA7BIX där. På familjebesök i hemlandet kör han radio och har en livestream på YouTube. Sök på ”HAMJAZZ” så hittar ni säkert hans kanal.

Hur som helst, när jag ropade honom på 20 meter han hörde mig genast i Downunder. Fina rapporter fram och tillbaka och vi hade ett QUL QSO. Simon använde vid tillfället: Yaesu radio på 80 Watt uteffekt. En 17 ft (=5,6 mtr) vertikal antenn på 3 meters höjd, med 2 ’elevated radials’. Eftersom min loggperiodiska M2 antenn just nu är fast monterad mot WNW körde vi LP mot VK. (=24600 km)

Flera stationer från norden kunde köra VK3BIX/Simon, bland annat hörde jag SB6A/Pierre och OH2CGU/Jarmo

Kunde inte låta bli att titta på Simons Youtube kanal och hans livestream förstås…

Efter omkring 45 minuter försökte jag igen att köra honom, men nu med bara 5 Watt. Även detta gick utan problem! Sen gjorde Simon ett experiment med att dra ner hans effekt till 10 Watt . Då hade jag svårt att läsa men till slut gick det. För övrigt körde Simon denna eftermiddag hela världen, från USA, Hawaii, Asien till oss i Norden och EU. Fantastisk att man med en enkel uppsättning och inte ens 100 Watt kan göra det!

VK3BIX –> SM5YRA QSO del 1.(klicka på bilden=länk)
VK3BIX –> SM5YRA QSO del 2.(klicka på bilden=länk)

POTA: VK-1215   *  QTH= 250 meter ö.h.  *   Datum: 17 mars 2024  *    Tid: 06:15 + 07:00 UTC

Om ni vill titta på hela 3 timmars Youtube film, klicka här uppe på bilden. Jag garanterar en hel del skratt från denna glada gubben Simon!

Jag finns med mellan=  01:08:30 –> 01:12:00 och när jag kör QRP: 01:48:00 –> 01:51:00

Related Posts