Framgång med rotor + mastarbete.

Större bild? Klicka på den!

Var länge sen jag skrev något i bloggen här! Så blir det när man är pensionär… Har hänt dock en hel del med mastarbete senaste månad. Efter en super regnigt sommar var det dags att sätta igång under hösten. Blev en hel del klättring i masten, många turer upp och ner. Bland annat har jag bytt alla kablar där uppe. Lödde 5 nya kontakter på gamla kabelstumpar där uppe. Sedan nya skarvkablar till skåpet som sitter nästan längst upp i masten med antennväxlar, förstärkare osv. . Planen var först att använda N-kontakter på alla VHF+UHF kablar, men tyvärr fick jag ändra det till löda PL hane på kabelstumpar. Gick inte att sätta ihop + löda N-kontakter på 30 meters höjd… Även krympkontakter var ingen succé på hög höjd upptäckte jag. Trots att jag har rätt så bra styrkan in fingrarna lyckades jag inte att nypa ihop det hela med en stor krymptång.

Så ändrade jag taktiken med PL kontakter istället. Som sagt PL-hane (=PL-259) på kabel stumparna och PL-hona (SO-239 krymp) och sedan rätt kontakt på andra änden. Fördelen var att jag kunde tillverka alla 5 nya kablar i verkstan… 🙂 Sen var det ’bara’ skruva ihop det hela där uppe och tejpa in. Brukar använda vulktejp först på alla kontakter (2 varv) och sen är det linda in allt med bra kvalitet isoleringstejp. Till slut sätter jag en liten buntband runt sista tejp biten så att den inte lossnar. Händer ofta efter vintern eller när det har regnat mycket.

Blev även en test tur uppe på masten med ett batteri och några mätinstrument. Detta för att kontrollera om rotormotor hade gått sönder eller ej. Det var tyvärr fallet.

Så nu var det pilla loss elmotorn från min Alfa Spid rotor. Man har en smart konstruktion: 24 Volts motorn + snäckväxel sitter på sidan av rotorhuset. Det är 2 bultar + 1 skruv som håller ihop det hela. MEN…jag var inte så smart när jag placerade rotorn på insidan av masten. Därför kunde jag inte nå sista skruven som sitter på insidan av själva rotorhuset. Man måste först lyfta bort täcklocket som sitter på rotorhuset. Och där gjorde jag ett misstag i konstruktionen: hela rotorn sitter för nära masthörnet + tvärstängerna. Går inte att lyfta bort locket helt och hållet och dessutom svårt att lyfta den tillräckligt så att jag kan nå sista skruven.

Lång historia kort: med lite våld och envishet lyckades jag att få loss sista skruven 😉

Related Posts