Det tog en stund innan jag har haft tid att få igång min AphaSpid BigRAK rotor. Ganska kul när man kan vrida sina antenner mot rätt riktning 😉 Nyårsdagen har jag med hjälp av Daniel O. testat och klurat ut varför min reläbox inte fungerade som det skulle. Och mätt spänningsfall på olika ställen.

Problemet att jag bara kunde rotera antennerna vid mastfoten och inte i shacket var spänningsfall. Är ju ett känd problem. Vid förra uppsättningen och min Westower kunde jag mata 24 Volt från shacket tillsammans med 12 Volt för reläerna. I AlphaSpid manualen står hur VE6JY/Don löste det hela hos honom. När ni klickar på länken upptäcker man hur imponerande antennparken ser ut!

Original ritningen av VE6JY/Don ser ni här nere. Men eftersom jag har inte jätte stora distanser att överbrygga blev det en liten ändring av det hela. SM5TAH/Mats har ritad ett nytt schema för några år sen på vår klubb SK5UM där var vi hade samma problem.

Hur det blev hos mig ser ni på bilden här till vänster. Nu matar jag reläerna från kontrollboxen ur shacket med 13,8 Volt tillsammans med pulsen. Vid masten har jag en 24 Volt nätaggregat som ser till att min AlphaSpid rotor får tillräckligt med ström att vrida runt allt. Jag använder vanligt 4 ådrig EKK kabel mellan shacket till och i masten. (=omkring 55 meter.)

Tog även tid att dokumentera det hela, händig när man behöver leta fel i framtiden. En pdf med reläschemat finns här: Relay drawing-SM5YRA + AlphaSpid rotor

Och hur var vädret då den 5e januari 2022? Nja att bedöma på bilden inget vidare, omkring Noll grader Celcius + snålblåst med underkylt regn och snö. Var tvungen att använda en paraply för att hålla allt mer eller mindre torrt.

Vad man inte gör för en hobby! Men det är härligt att jag nu kan vrida antennerna i önskat riktning. Tar omkring 100 sekunder för rotorn att vrida 360 grader runt, inte illa tycker jag.

 

 

error: Content is protected !!